Upplev Vedum

 I vårt lilla samhälle Vedum drivs ett Leader+ projekt som heter Upplev Vedum. Där finns olika upplevelsepaket att köpa till den som redan har allt men kanske inte upplevt allt. Projektledaren frågade om inte jag kunde ställa upp med en virk-upplevelse av något slag, och det kunde jag gärna göra. Sagt och gjort, jag satte ihop en liten virkupplevelse i form av 2 timmar instruerad kurs där material och fika ingår. Se länk till upplevelsen HÄR. Återstår bara att se om det finns intresse.
 

Tavla 2 2013/2014 Belladonna

Tavla nr 2 blev en akvarell med den giftiga växten Belladonna.
 
 
Här är lite fakta om växten som jag hittade på Wikipedia:

"Belladonna (Atropa bella-donna), är en flerårig, nästan buskliknande, potatisväxt naturligt förekommande i syd- och mellaneuropa, men påträffas sällsynt förvildad i Sverige. Belladonna har smalt klockformade, brunlila blommor och blommar i juli till augusti. Frukten är ett svart, körsbärsliknande bär som smakar sött och hela växten är mycket giftig. Dödlig förgiftning hos ett barn kan orsakas av så lite som 3-4 bär[1].

Linné gav växten namnet Atropa, vilket hänvisar till en av de tre ödesgudinnorna, Nattens döttrar, i den grekiska mytologin. Atropos, den oundvikliga, är den av ödets gudinnor som avklipper livstråden. Bella donna betyder "vacker dam" på italienska. Enligt sägnen var det venetianskorna som upptäckte växtens mydriatriska effekt. Genom att droppa dess saft i ögonen förlamade kvinnorna ögats iris och pupillen förstorades. På så sätt förlorade de för några dagar ackommodationsförmågan och fick ett fjärrskådande och intressant utseende. Den verksamma substansen atropin används idag av ögonläkare (oftalmologer), men har utöver den pupilldilaterande effekten en mycket bred användning inom medicinen.

Örten är en ständigt återkommande ingrediens inom häxkonsten på grund av sina hallucinogena egenskaper. Hela växten innehåller tropanalkaloiderna atropin, hyoscyamin, och små mängder nikotin. I roten finns även kuskohygrin."

File:Atropa belladonna 220605.jpg File:Atropa belladonna - Köhler–s Medizinal-Pflanzen-018.jpg

 

Julmarknad Essunga 17-11-2013

I söndags var jag ute på Julmarknad och visade mina virkverk. Kan inte säga att det var någon julstämning ute med strålande sol och ca 8°C. Men en dragspelare med tomteluva som spelade juliga låtar, kaffe och pepparkakor höjde julstämningen inne. Det var många som kom och kikade på mina virkverk men bara en som köpe. Fick inte ihop till bordshyran denna gången heller. Men jag fick visa min hobby och kanske får jag några beställningar av de som tog mitt visitkort.
 
Här är några bilder, mitt bord syns till höger i mitten.
 
(Foto NLT)
 
   
    
   
   
 
Lokaltidningen var där och fotade utställarna, bla mej och mina figurer och skrev några rader. Så igår (onsdag) hamnade jag än en gång i tidningen. Det är kul med lite uppmärksamhet :-). 
 

Tavla 1 2013/2014 Antens järnväg

I mitten av september så började jag på en målarkurs. Nu är terminens första tavla färdig. Motivet är från Anten-Gärfsnäs Musée Järnväg. Vid en trivsel kväll med jobbarkompisarna i en sommarstuga vid Anten var det så vackert vid spåret att jag bara måste fota det. Med kameran tätt på rälsen blev fotot effektfullt.
 
Tyvärr så gick det inte att vrida bilden rätt hur mycket jag än försökte. Tror det beror på att den är tagen med mobil. Det blir till att vrida på huvudet istället :-)
 
Tänkte sedan när jag började måla att det nog skulle göra sej även som tavla, om jag bara lyckades få till det. Är ganska nöjd med resultatet.
 
Tavla 1. Antens Järnväg, MI 2013

Mini bakverk i nyckelring

Jag hittade mönster på små cupcakes som passade aldeles utmärkt att hänga i nyckelringar. De är superenkla, går fort att göra och kan varieras i det oändliga (nästan). Dekoration kan vara allt från pärlor i olika färg och form till broderigarn. Det är bara att skapa och låta fantasin flöda. Kunde inte låta bli att göra en mini dammsugare som också passade bra att hänga i en nyckelring.
 Mönstret hittade jag HÄR.