Syfestival i Borås

I helgen som var (26/9) så åkte min mor och jag till Syfestivalen i Borås. Där fanns det mycket att köpa, titta på och bli inspirerad av. Jag tänkte leta efter Lin/bommuls garn men kom ut med en jätte härva (2,9 kg) av trikågarn istället som jag ska virka en matta av eller två samt en passande virknål nr 10.
 
Här är en bild på det jag köpte (stort nystan va).
 
Det pågick även en massa olika workshops där man kunde prova på olika hantverk. Vi fastnade för tenntrådsbroderi, för det hade vi aldrig testat tidigare så det verkade intressant. Vi gjorde var sitt armband och jag är nöjd med resultatet. Fast det var ooootroligt svårt att sy fast flätan med den nästintill osynliga nylontråden, som hela tiden halkade ur nålen, men tillslut så gick det. Kände mej nästan som en av skräddarna i Sagan "Kejsarens nya kläder" som sydde med osynlig tråd och tyg. Det hade nog underlättat om jag hade tagit med mina läsglasögon (hm... åldern kräver tydligen det), eller så hade jag helt enkelt kunnat ta av dom vanliga och kika riktigt nära eftersom jag är närsynt. Synd att jag kom på det först när jag kom hem. Ska försöka komma ihåg det till nästa gång, eller så är det kanske dags att skaffa progresiva glasögon.
 
Här är en bild på materialsatsen från Butik tingeling som hjälpe till med workshopen.
 
Så här blev mitt armband.
 
För mer info och bilder gå in på www.syfestivalen.se
 

Cykeldag Vedum-Bitterna 13/9

För två veckor sedan så arrangerade Aktiva Vedum en Cykeldag. Rundan var ca 18 km och gick mellan Vedum och Bitterna. Längs rundan fanns det 15 stationer av olika slag med intressanta saker att titta på eller smaka på, varav jag hade en (nr 11) där jag bla visade mina virkverk och hur man flätar med remsor av kaffepåsar.
Skylten med mitt nr...
 
Hela min station...
 
...bara bordet med virkverk...
 
...och bordet där jag bjöd på nyplockade plommon och hemkokt fläder saft.

Nysta garn

För att kunna virka disktrasor av garnet jag nyligen köpte så behövde jag först göra nystan av härvorna. Detta hjälpte min kära mor mej med i helgen. Hon har så fiffiga grejor till detta så det går både fort och är kul, tillskillnad mot när man nystar för hand. Det blir så fina nyatan där tråden kommer innifrån så att det inte rullar omkring.
Garnvindan 
 
Nystvindaren.
 
Ett kusinbarn tyckte det såg kul ut och ville väldigt gjärna hjälpa till att veva, vilket hon senare fick göra. Det gjorde hon så bra att hon fick göra alla nystanen.
 
Så här blev de färdiga nystanen. Nu är det bara att börja virka disktrasor.
 

Garner till Disktrasor

Igår köpte jag meterial till mitt senaste projekt...Disktrasor.
Nu ska här virkas Disktrasor som går att använda om och om och om igen, bara in i tvättmaskinen så är de som nya igen. Tycker att kombinationen Bumull och Lin ger bästa resultatet, men färgerna som fanns i ett fördigt blandgarn var bara 4 och i mitt tycke lite tråkiga. Jag vill ha lite mer färgglatt, det blir lite roligare då. Lösningen blev att kombinera två garner, ett i Lin och ett i Bomull. Det här är vad jag hittade i butiken hemma, tycker att färgerna stämmer överens väldigt bra med varandra.
Har jag tur får jag ut två disktrasor av varje färg och kanske någon randig av resterna.